Resebrev 44

Finike 2

2010-05-28

Vi har nu legat i Finike marina drygt en månad. Vi trivs väldigt bra här och i marinan levs ett väldigt socialt liv. Det ordnas med utflykter, konsertbesök och grillkvällar. Här är också viss kursverksamhet såsom språk- och målarkurser.

Det är mycket vackert i Finike. Staden ligger vid vattnet och är omgivet av höga berg. När vi kom hit så var de högsta topparna klädda i snö men nu är det inte mycket kvar. Träden blommar för fullt i stan såsom jakaranda, boganvilia , citron, apelsin, aprikos och körsbär.

Finike är inte alls turistiskt. Människorna här är mer traditionellt klädda. Kvinnorna går i säckiga byxor, kofta och sjal på huvudet och männen i långa byxor, kofta och keps. Modet är inte speciellt upphetsande och färgerna är brunt och bege. Turkiet är ett muslimskt land och vi hör böneutroparna varje dag. Det är inte lika strängt här som i de andra länderna som vi varit i utan man ser mycket fler kvinnor här ute på stan. Många av de yngre kvinnorna är också västerländskt klädda.

Att Finike inte är turistiskt gör också det priserna som finns på varorna inte automatiskt omvandlas till euro och blir dubbelt så dyrt när vi kommer utan vi får betala samma pris om Finikeborna gör. På lördagar är här en fantastisk marknad. Här kan man köpa allt. Frukt och grönsaker finns i överflöd och är billigt. Man kan också köpa kläder, skor, järnvaror och husgeråd. Vi passar på att bekanta oss med omgivningen genom att ta långa promenader och överallt blir man bemött med nyfikenhet och vänlighet. Särskilt ungdomarna är väldigt nyfikna på oss och undrar varifrån vi kommer. De vill gärna prata engelska för de får inte så mycket praktik eftersom det inte är så mycket turister här. Många av de äldre herrarna pratar tyska för de har i sin ungdom jobbat i Tyskland.

I så gott som alla turkiska byar finns en plats där olika motionsredskap är uppställda. Det ser ut som en lekplats för vuxna. Det är rätt kul att se kvinnorna i sina säckiga byxor och sjalar och männen med kepsen på huvet arbeta med redskapen.

En dag blev vi i marinan inbjudna till en vårfest i en by som ligger ca 5 mil härifrån. Vi var ca 20 personer som nappade på erbjudandet och en seglare ordnade en buss med chaufför som vi skulle åka dit med. Väl där blev vi undfägnade med mat underhållning. Man hade gått man ur huse och även folk från grannbyar var där. Här fick vi se traditionella danser som utfördes av ungdomar från byn.

En vecka hade vi besök av vår dotter Carin och vårt barnbarn Havana. Det var en underbar vecka för vi hade inte sett Havana på över ett år. Hon hade växt alldeles otroligt mycket och kan både skriva och läsa. Vi badade varje dag och tog även båten till en liten vin vik med sandstrand. Vattnet är enligt mitt tycket fortfarande kallt men det tyckte inte Havana, Carin och Milla. För varje dag som gick blev vattnet varmare och varmare så en dag badade till och med jag. Det är 5 minuters promenad in till staden och på vägen dit passerar man genom en fin park med ett par lekplatser. Här trivdes Havana och lekte med turkiska barnen. Vi tog ofta med oss ficka som vi förtärde medan Havana lekte. Många mysiga små restauranger finns här också med god mat och de är mycket prisvärda.

Häromdagen tog vi lokalbussen upp till en by som heter Elmali och ligger mycket fint i en dal mellan höga berg som har snö på topparna. Här gick människorna i traditionella kläder och inte en turist inom synhåll. Marknaden var fantastisk och det är roligt att se alla grönsaker och frukter som de odlar och säljer.

Det mesta med båten är nu klart så vi kan börja segla igen. Vi har ju skrivit kontrakt med marinan på ett år vilket gör att vi kommer att använda marinan som en bas. Vi kommer att segla ut någon vecka här på sydkusten och gå tillbaka till marinan igen när vi känner för detta för att sedan segla ut igen när vi känner för det. Priset per dag är 54 kr om man skrivit ettårskontrakt medan det kostar 230 kr per dag om man bara ligger här ett par dagar åt gången. Vindarna här i som är sydvästliga gör också det att man får hålla sig till sydkusten mellan Antalya och Marmaris. Vill man segla upp efter västra kusten får man se till att man är så långt norrut som möjligt innan vindarna går på syd. När de vindarna kommer som är i april maj så kan man segla söderut igen.

Vi kommer nu att göra ett uppehåll i vårt brevskrivande till våren då vi skall fortsätta vår segling till Sverige och avsluta vår jordenruntsegling.

Ha det bra tills vi hörs igen.Milla o Hans på Blue Marlin

Resebrev     Föregående     Nästa