Resebrev 18

TRINIDAD

Nu är jag tillbaka på Trinidad för en ny säsong och nedan följer lite vad som hänt under tiden som vi varit hemma.

Vi landade på Landvetter på kvällen och våra goda vänner Ingegerd och Bengt mötte oss på flygplatsen och hälsade oss välkomna hem. Vi hade vårt hus fortfarande uthyrt i två månader till så de körde oss till Linda, en av våra döttrar som vi skulle bo hos tills vårt hus blev ledigt. Det var mycket roligt att nu också få träffa våra barn, vårt barnbarn samt all vänner som vi varit borta ifrån ett år.

Det var en fantastisk sommar som vi kom hem till. Att vi bodde i Göteborg var en liten krydda på tillvaron och vi gjorde besök i Slottsskogen, Botaniska trädgården och andra platser som vi annars sällan besöker. Fina cykelvägar tog oss också runt i Göteborg och vi var som turister på hemmaplan.

Jag hade också den stora turen att få ett jobb i en mellanstor livsmedelsbutik i Göteborg. Jag som jobbat som en ensamvarg i över 30 år på fältet och inte haft arbetskamrater omkring mig fick nu trevliga och glada kollegor som gav mig många intryck och mycket glädje.

Den 1: e juli var det så dags att flytta in vårt hus igen. Det hade klarat sig bra och våra hyresgäster hade inte gått så hårt åt det. Vi ägnade nu lite tid åt att rusta upp det. Vi målade huset, garaget, fönstren samt skorsten och hängrännor. Milla började jobba extra i kommunen innan hon skulle börja sin ordinarie tjänst den förste september.

Vi hade också förmånen att få låna våra goda vänners segelbåt och seglade upp efter kusten. Vi seglade själva halva veckan och sedan kom våra vänner upp till Hamburgsund där de mönstrade på och vi seglade tillsammans resten av veckan. Det var en mycket fin vecka med trevlig segling och mysiga strandhugg.

Tyvärr så fick vi avbryta seglingen och återvända till Göteborg då min mor blivit sämre. I augusti avled min mor efter en längre tids sjukdom och två månader senare avled också min far. Mycket tid gick nu åt att ordna med begravningar, röja i lägenheten samt fixa med bouppteckning så sista perioden av tiden hemma blev inte riktigt som vi tänkt oss. Men så är livet.

Den 30 oktober återvände jag till Trinidad. När jag landade på flygplatsen mötte mig den tropiska natten med 30 grader varm och en mycket hög luftfuktighet. Jag hade jag bestämt med Hanna på Power Boat, JRSK´s ombud på Trinidad, att få ett rum första natten. Efter en inte alltför besvärlig passering av tull och emigration så väntade Jessie´s maxitaxi på mig och en annan seglare från England och körde mig till mitt nattkvarter. Jag fick ett mål varm mat av Hanna och sedan efter lite småprat var det dags att lägga sig. Jag hade då varit vaken i 18 timmar.

Nästa morgon efter en god frukost körde Hanna mig till emigrations kontoret i Chaguramas för att där skriva in mig på min båt igen. En procedur som gick mycket smärtfritt. Sedan var det dags att åka ut till båten. I vilket skick skulle den vara? Väl vid segelklubben blev jag utkörd av the boat boy till min båt. Den såg inte allt för skamfilad ut på lite håll. När jag kom närmare såg jag att den var i mycket fint skick, det var bara under vattenlinjen och på roder samt propeller som det växt mycket.

Jag låg kvar vid segelklubben de första dagarna och började förbereda upptagningen av båten. Motorn startade efter lite övertalade, den hade ju inte gått på ett halvår. Jag bokade också tid på Power Boat för upptagning. Claes på Freedom lovade att hjälpa mig med att vara gast ombord när vi körde runt udden för att komma till Power Boat och vara behjälplig vid angörandet av kranen..

Dagen för upptagning var inne och jag hade bestämt med en kille att komma ut och skrapa bort all beväxning på roder och propeller. Han kom samtidigt som Claes och när allt var klart så ropade jag upp Power Boat på WHF:en och fick klartecken att köra fram till kranen. Upptagningen gick bra men det blev en del skratt när grabbarna som skötte upptagningen så hur mycket det hade växt på botten. De sa att jag hade ett eget korallrev på båten.

Nu är den på land och står stadigt. Jag har en hel del att göra med båten. Bl.a skall jag fixa injectorpumpen till motorn, packningen vid axelgenomföringen skall bytas och ett par sprickor vid rodret skall svetsas.

När jag skulle börja arbeta med motorn och byta axelgenomföringen så visade det sig att jag var tvungen att lossa motorn och flytta den för att kunna ta loss axeln. När jag nu hade detta jobbet framför mig och jag hade många små problem med den gamla motorn beslöt jag mig för att skaffa en ny motor. Jag kontaktade agenten här nere för Yanmar och han kom och tittade på vilken motor som var bäst. Jag bestämde mig för en trecylindrig motor på 40 hästkrafter. Nu blev det att kontakta banken och föra över pengar till agenten men efter fem dagar sa blev det klart och nu skall den installeras. Den gamla motorn är redan ute och det är rent och fint i motorrummet. Jag hade tur med motorköpet för US dollarn har gått ner mycket och det var till min fördel.

Att man är på andra breddgrader än hemma märks då och då. Till exempel så satt jag och tog en kopp kaffe i sittbrunnen när båten började att gunga lite granna. Det kändes inte mycket utan mer som om man var lite yr. Detta varade i ca 20 sekunder och sedan skakade till riktigt ordentlig. Det skramlade i masterna bland båtarna och människor tittade sig oroligt omkring. Detta var ett jordskalv. Det sista skakandet varade inte länge och sedan var allt som tidigare. Så kan det vara här nere.

En dag hade vi en utflykt till en ö som det fanns en grotta på. Det var en fantastisk grotta med många stalaktiter och stalagmiter i. Där fanns också en underjordisk sjö som vi badade i och svalkade oss.

Vi skandinaver brukar träffas varje lördag och ett lite samkväm. Det är trevligt och man kan prata med rutinerade seglare och få de bästa seglingstippsen. Varje måndag eftermiddag har Hanna också sitt måndagsmöte för oss skandinaver. Då för vi reda på lite vad som händer i omvärlden samt på Trinidad och de andra ögrupperna.

Nu i slutet av november kommer Emma o Stefan ner för att ordna med sin båt och i början av januari kommer Milla ner och då är vi fulltaliga igen.

2006-12-06

Tills vi hörs igen Hans